Proiectul PNUD “Piețe Reziliente și Incluzive în Moldova”

La data de 08.05.2024 în incinta clădirii administrative a Consiliului raional Basarabeasca a fost desfășurat evenimentul de lansare a Programului de Suport Financiar Nerambursabil pentru antreprenori şi angajați în cadrul Proiectului PNUD “Piețe Reziliente și Incluzive în Moldova”, organizat de conducerea raionului în parteneriat cu PNUD.
Proiectul Elveția – PNUD ”Piețe reziliente și incluzive în Moldova” (PRIM) a lansat un program dedicat consolidării serviciilor de suport pentru afaceri și lanțurile valorice din trei micro-regiuni, cu scopul de a stimula creșterea competitivității economiei locale, de a menține capitalul uman și de a facilita dezvoltarea socio-economică locală.
Programul de suport și finanțare dispune de un buget total de 6 435 000 MDL și va fi desfășurat în perioada aprilie – noiembrie 2024.
Până la 300 de beneficiari, persoane fizice și juridice, vor putea beneficia de suport financiar pentru achiziționarea de servicii și/sau echipamente, având ca obiective consolidarea tehnică a întreprinderilor, facilitarea unei forțe de muncă calificate, stimularea creării și menținerii locurilor de muncă, precum și re-integrarea economică a migranților reîntorși.
Granturile vor fi acordate beneficiarilor din 3 micro-clustere în 3 micro-regiuni eligibile:
● Creșterea ovinelor și a caprinelor în micro-regiunea Cimișlia – Basarabeasca;
● Cultivarea și procesarea plantelor medicinale și aromatice în micro-regiunea Nisporeni – Ungheni – Strășeni – Hîncești;
● Turismul rural în micro-regiunea Dubăsar – Criuleni.
Suportul financiar va fi distribuit în șase loturi distincte, fiecare având un număr prestabilit de beneficiari și un nivel maxim de finanțare per beneficiar, după cum urmează:
Loturi Număr de beneficiari Nivel maxim de finanțare per beneficiar
Lot 1: Consolidarea tehnică a întreprinderilor 50 36 000 MDL
Lot 2: Formalizarea juridică a activității economice existente 25 36 000 MDL
Lot 3: Inițierea afacerii de către migranții reîntorși 50 36 000 MDL
Lot 4: Validarea competențelor profesionale pentru migranții reîntorși 25 9 000 MDL
Lot 5: Creșterea calificării angajaților la întreprinderi 120 9 000 MDL
Lot 6: Formarea profesională angajaților sau persoanelor care intenționează să se angajeze 30 18 000 MDL
Condițiile concursului, criteriile de eligibilitate și alte detalii despre procesul de depunere a dosarului pot fi găsite în Ghidul de Aplicare.
Participarea la Program se desfășoară în conformitate cu o abordare continuă, bazată pe principiul „primul venit – primul servit”.
Data limită pentru depunerea dosarelor este 15 iulie 2024.
Dosarele vor fi evaluate în funcție de disponibilitatea resurselor, astfel, încurajăm depunerea lor cât mai rapidă pentru a asigura șanse mai mari de obținere a finanțării.
Responsabil microregiunea Cimișlia – Basarabeasca, micro-clusterul Cimișlia Basarabeasca – Grigore Cenuș
E-mail: proiecte.progrup@gmail.com
Telefon: 068329345
După sesiune mai mulți antreprenori raionali au depus cereri de aplicare!